İstanbul'da Ruhsatlı Tavuk Kesimhanesi
5-10 tavukla bireysel tüketim için yapılan üretimler ancak ilgili hane halkının yumurta ihtiyacını karşılar. Yumurtadan kesilen tavukların kesimiyle ilgili hane halkı arada sırada kendi tavuk etini tüketebilir. Köy üretimi kendi ihtiyacının bile tamamını karşılayamaz. Bu tip üretimler ile milyonlarca insanın yaşadığı şehirlerin ihtiyaçları karşılanamaz. Köy yumurtası veya köy tavuğu diye satılan ürünleri büyük çoğunluğu farklı ürünlerin daha cazip ifadelerle satılmasından ibarettir. "Köy ürünü" ifadesi bir pazarlama mucizesidir.
Köy tavuğu diye satılan tavukların çoğu kırmızı yumurta üretimi yapan üreticilerin verimi düşmüş tavuklarıdır. Asıl itibariyle bu tavuklar normal tavuklardır ancak sağlık hassasiyeti olan "köy ürünü" arayan kişiler yüksek fiyatlar ile aldatılmaktadır. Yumurta tavuklarından hariç olmak üzere "yayla tavuğu" adı altında piyasada satılan piliçlere benzer bir üretim içinde üretilen tavuklar vardır. Bu tavuklara üretim sürecinin sonuna doğru "karofil sarısı" diye ifade edilen bir yem katkısı verilerek deri üzerinde sarı bir tabaka oluşması sağlanır. Bu tabaka renk yanıltısı oluşturarak farklı/sağlıklı bir ürün imajı oluşturulmaktadır. Bu üründen farklı olarak bir de damızlık olarak kullanılan anaç tavuklar köy tavuğu diye satılmaktadır ki bu da bir aldatmacadır. Anaç tavuklar da aslında kısıtlı miktarda yemle normal sürede yetişen, yeminde büyümeyi hızlandıran enzimler kullanılmayan tavuklardır. Bu yönüyle gayet sağlıklı tavuklardır ancak bunların pazarlanmasında "köy tavuğu" ibaresi kullanıldığında bir aldatmacaya gidilmekte ürüne maliyetinin çok üzerinde fiyatlar eklenmektedir.
İstanbul içine günlük kesim yapıyoruz diye satış yapan firmalardan üretim izin belgelerini isteyiniz. Size bir belge gösteremeyeceklerdir. Bu satışları yapan firmalar merdiven altı sağlıksız koşullarda (bağırsağı içinde, makatı alınmamış, iç organları içinde kalan pis kesim) kesim yapan yerlerden temin edilen etleri sattıkları gibi donuk ürünleri çözerek size taze ürün diye satabilirler. İnstagram üzerinden satış yapan sahte firmalara itibar etmeyiniz. Ürün aldığınız yerin üretim noktasını sorgulayınız.
Organik diye satılan ürünlerin muhakkak organik sertifikası olmalıdır. Organik paketleme izinleri ile organik üretim izinleri arasında bir fark vardır. Organik paketleme izni verilen firmalar organik üretim yapan bir üreticiden aldığı ürünleri paketleyerek satabilir ancak piyasadan alınan konvansiyonel ürünler organikmiş gibi tekrardan paketlenerek satılmaktadır. Paketleme ruhsatı ile sahte organik ürün satan firmalara itibar etmeyiniz. Paketleme izinlerinin 2. sayfasını isteyiniz. Organik ceviz gibi ürünler için paketleme izni ile tavuk satan firmaların farkına varınız. Organik üretim yapan firmalar çok yüksek maliyetler ile üretim gerçekleştirmektedir. Yüksek fiyatlarla satış yapabilmektedirler bazı uyanıklar ise organikmiş gibi görüntü vererek konvansiyonel ürünleri organik fiyatına satarak yüksek karlar elde etmektedirler. Orta ve uzun vadede gerçekte organik üretim yapan firmalar zarar etmekte ve faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalmaktadırlar.